Gul Färg
Gult, symboliska betydelser: Det ljusgula/gyllene (kalkgul, kadmiumgult) är solens färg och står för intellektet, liv, den uppenbarade sanningen, intuitionen och godheten. Det mörkgula/smutsgula (obränd sienna, ) för bedrägeri, svek,förräderi, svartsjuka ärelystnad och girighet. Saffransgult (typ ockra) står för ödmjukhet, försakelse och självförnekelse.
Citron: Hälsa, surhet, skärpa, skörden och kärleken. Frukt i allmänhet: Odödlighet, kulmen på ett stadium och fröet till nästa, fruktbarhetssymbol, offergåva.
Den människoliknande figuren: Dödlighet, tiden, visdom och det för mänskligheten så typiska, att tänka så rätt och med goda intentioner men att det ändå blir väldigt fel.
Nakenhet: Naturligt, oskuldsfullt, födelse, oskyddat, befriande av jaget från världsliga rikedomar o ambitioner, osminkad verklighet och sanning, moder jord, frihet från illusioner,oskuld, dygd, lusta och skamlöshet, urtillståndet, martyren, botgöring, själen befriad från skammens plagg, att stå naken inför sin skapare, klädd i sin egen makt.
Verktygen i bilden är målarens. Verktyg i allmänhet symboliserar Döden, återfödelse. Skörd. Tiden, kastrering, Nationens långsinthet, fåfänga och fräckhet, ondska., vapen. Då de just i denna bild är målarens verktyg är det ett rent personligt uttryck för den sorg jag känner över att ha mist mitt yrke-målare.
I bilden har jag använt obränd och bränd terra di sienna, kalkgult, guldockra, och lite syntetisk kadmiumgult, grön umbra och koboltblå.