Nästan varje dygn sker det sk gängrelaterat våld, bränder, skjutningar och sprängningar. Förslagen på hur detta ska stävjas är många, och i mitt tycke ofta helt verklighetsfrämmande. Avsätta polisledningen är ett av de senaste förslagen. För att tillsätta en som tänker annorlunda. Hur polisen tänker är kanske inte det som gör att lagarna efterlevs, dvs de lagar som det faktiskt går att döma någon med. Det är pinsamt sällsynt att någon grips, och fälls för dessa brott. Det kan möjligen bero på att det är svårt att bevisa brotten, och då kanske det just är beviskraven som behöver en översyn. Att skyttar ska få en räkning från sjukvården för det som de ställt till med, är ännu ett konstigt förslag. Just eftersom skyttarna så sällan grips och blir lagförda. Hårdare straff för gängrelaterat våld. Har gängen medlemskort, register? Och nej, brott som brott, oavsett vilka människor du hänger med. Visitations zoner tycker jag också är jättekonstigt. Polis bör ha rätten att visitera vem som helst, var som helst, med eller utan misstanke om brott. Inte sjutton ränner polisen runt på stan bara för att jävlas med folk i allmänhet, och har tid med det. Satsningar på tullen, skolan och socialtjänsten, säger många. Och där tror jag att det finns mycket att hämta. Hos tullen självklart för att hindra inflöde av diverse skräp. Och hos socialtjänsten, då den ofta verkar både trög och ineffektiv. Hur många rymningar från ungdomshem känns okej, hur många orosanmälningar från skolan leder till ingenting. Och skolan såklart, att öka resurserna till skolan, mer personal, mer resurser. Och inga vinstdrivande privatskolor med tveksam agenda.

Lie